fbpx

Дескоска на Светски конгрес на отворени образовни ресурси во Љубљана

-

Министерката за образование и наука, Рената Дескоска, учествува на Вториот светски конгрес на отворени образовни ресурси (ООР), кој се одржува од 18 до 20 септември во Љубљана во организација на УНЕСКО и на Владата на Република Словенија.

Годинешната тема на конгресот е „ООР за инклузивно образование и образование со еднаков квалитет: Од посветеност до акција“, а ќе бидат одбележани 15-годишнината од промовирањето на концептот на отворени образовни ресурси од УНЕСКО, како и петгодишнината на Париската декларација за ООР.

„Концептот на отворени образовни ресурси (ООР) се однесува на сите образовни ресурси кои се отворени и достапни за слободна употреба за едукативни и за истражувачки цели. На тој начин им овозможува на сите можност за подобрување на квалитетот и проширување на пристапот до учебници и други форми на едукативни содржини за да се катализира иновативната употреба на содржината и да се поттикне создавањето на ново знаење“, велат од Министерството.

Целта на конгресот е да се истражат можностите за создавање на уште поголема достапност на ресурсите во образованието, да се промовираат најдобрите светски практики и да се дадат препораки за унапредување на достапноста на едукативните содржини.

Најталентираните млади пијанисти ќе настапат на Денот на пијаното во КИЦ

На 25 и на 29 март, по седми пат ќе биде одбележан Денот на пијаното (Piano Day) во салон 19:19 во Културниот информативен центар (KИЦ). Овој ден ќе биде...
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download
download lenevo firmware
Download Nulled WordPress Themes
online free course