Откако денеска во Собранието, во отсуство на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, беше ратификувана Спогодбата со Грција за разрешување на спорот за името со 69 гласа „за“, без гласови „против“ и воздржани, спикерот Талат Џафери го стави својот потпис на законот за ратификација на Спогодбата, по што тој оди во понатамошна процедура.

Според процедурата, законот ќе биде испратен кај претседателот Ѓорѓе Иванов, кој во рок од седум дена треба да го потпише. Имајќи го предвид фактот дека Иванов рече дека нема намера да го потпише документот, односно ќе го искористи своето право на вето, Спогодбата повторно ќе треба да се најде пред пратениците, во нова постапка за ратификација.

Во повторената процедура, ратификацијата мора да се изврши мнозинство од 61 пратеник.