This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Fri Jun 22 5:06:00 2018 / +0000 GMT

Почина истакнатиот архитект Славко Брезоски
На 95-годишна возраст, вчера починал архитектот проф. д-р Славко Брезоски, еден од најзначајните автори на поствоената македонска архитектура, кој во последниот период беше во фокусот на јавноста поради противењето на изменувањето на изгледот на Стоковна куќа на плоштадот Македонија, која е изградена по негов проект.

Славко Брезоски припаѓа на првата генерација македонски архитекти школувани во Белград и во Загреб (заедно со Пота, Жупан, Пецовски, Ќосевски, Маленкова, Галиќ и Шеќерински).

Роден е во Галичник во 1922 година, а дипломирал на Архитектонскиот факултет при Техничката висока школа во Белград во 1950 година, под менторство на професорот Милан Злоковиќ. Работел како професор на Архитектонскиот факултет во Скопје во периодот од 1969 до 1987 година, на Катедрата за проектирање општествени згради.

Творејќи во знакот на модерната, архитектот Славко Брезоски е автор на голем број значајни градби, меѓу кои се Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, Стоковната куќа и Комунална банка во Скопје, Работнички дом (Дом на синдикати) во Скопје, амбасадата на СФРЈ во Бразилија, хотел „Славија“ на Попова Шапка, хотел „Неда“ во Галичник, спомен-дом на Шамарица во Хрватска и многу други.

Добитник е на први награди на повеќе домашни и меѓународни архитектонски конкурси. Носител е на наградите „11 Октомври“ на Република Македонија, „13 Ноември“  на  Град  Скопје,  наградата  за животно дело и за особени достигувања од областа на архитектурата и на градителството „Андреја Дамјанов“, признание за исклучителен придонес во развојот на инженерската струка во Република Македонија од Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија.

Комеморативната седница ќе се одржи на Архитектонскиот факултет во Скопје в петок, 10 март, со почеток во 11 часот, а погребот е закажан за 11.30 часот в сабота, на градските гробишта во Бутел.

Post date: 2017-03-08 16:25:51
Post date GMT: 2017-03-08 15:25:51
Post modified date: 2017-03-08 18:55:33
Post modified date GMT: 2017-03-08 17:55:33

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com