fbpx
Таг: законскарегулатива

таг: законскарегулатива

Реактор: Две години по ковид пандемијата, родовата нееднаквост станува уште понагласена

Речиси две години од почетокот на пандемијата со Ковид 19, состојбата продолжува да ги акцентира нееднаквостите во сите сфери на живеењето, а родовата нееднаквост станува уште понагласена, велат од Реактор - Истражување во акција. Од Реактор велат дека во просек жените во Северна Македонија извршуваат 72,5 отсто од вкупната неплатена работа за грижа, додека придонесот на мажите едвај надминува една...

Со странска помош ќе се изработуваат подзаконските акти за енергетска ефикасност

По донесувањето на Законот за енергетска ефикасност во текот на февруари, се постави прашањето што ќе се случува со подзаконските акти, за чие усвојување на Министерството за економија му е оставен рок од 3 до 9 месеци од денот на влегувањето во сила на новиот закон. Најдоцна за 6 месеци, ова министерство ќе треба да го усвои Правилникот за...

Без усвојување на Законот, нема да може да се средат правилниците за енергетска ефикасност

Власта и опозицијата во македонското собрание се договорија за усвојување на околу 40 - тина закони од 123 - тата седница, но предлог - Законот за енергетска ефикасност го оставија за разгледување и усвојување за продолжението на оваа седница по Нова Година. Овој закон пред пратениците е на прво читање, но и со „европско знаменце“, што укажува на важноста...

За три дена 290 нови потврдени случаи на ковид

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните три дена направени се 1.695 тестови, а регистрирани се 290 нови случаи на ковид-19. Најголем...