fbpx
Таг: загаденост на воздухот

таг: загаденост на воздухот

УНДП: За 100 домаќинства од Лисиче втор оглас за финансиска помош за замена на старите печки со инвертери

Околу 100 домаќинства од скопската населба Лисиче кои се затоплуваат на дрва, јаглен, нафта или отпад, ќе можат да ги заменат грејните тела со користење на нови енергетски ефикасни енергенси. За таа цел, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) со Градот Скопје и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), го објави вториот повик за финансиска поддршка...

Прва „белодробна“ трка на Балканот зa проблемот со загаденоста на воздухот од електраните на јаглен

Шеесетина тркачи од 13 земји и три континенти трчаа на првата виртуелна „белодробна трка“, прв настан од ваков вид, каде што тркачите го мерea загадувањето на воздухот од електраните на јаглен на Балканот и пошироко. Од Центарот за истражување и информирање на животната средина „Еко свест“, соопштија дека дел од учесниците во „The Lung Run“ (www.thelung.run) беа опремени со...

Охриѓани сѐ уште немаат мерна станица за мерење на квалитетот на воздухот што го дишат

Во Охрид сѐ уште нема официјални податоци и анализи за квалитетот на амбиенталниот воздух во поглед на загадување со ПМ честички. Овој град остана без мерна станица во рамки на Државната мониторинг мрежа за квалитетот на воздухот, со која управува Министерството за животна средина и просторно планирање. Иако во декември минатата година беа поставени 11 мерни сензори за квалитет...

РЕК Битола негира дека има двојно зголемување на загаденоста на воздухот, мерењата биле за различни периоди

АД ЕСМ и Подружница РЕК Битола реагираат во врска со Извештајот на мрежата Бенквоч за двојно повисоката загаденост на воздухот од работењето на термоцентралата и објаснуваат дека разликата во податоците од мерењата на емисиите меѓу 2018 и 2019 година, е резултат на повеќе фактори. „Најпрвин, мерењето на емисиите не се одвива континуирано, туку периодично. Согласно обврските од Дозволата за усогласување...

Охрид доби станица за мерење на аерозагадувањето

Иако Охрид не е во друштвото на градовите со најзагаден воздух во земјава, пред зградата на Општина Охрид е поставен првиот сензор за следење на еколошките параметри на воздухот, како дел од активностите на Пилот проектот „Ефикасно користење на новите технологии за чист атмосферски воздух – AIRTHINGS“, кој е дел од Програмата „Интерег Балкан - Медитеран“ на Европската Унија. Проектот...

Скопскиот воздух и денеска многу загаден

Концентраците на ПМ2,5-честичките измерени претпладнево до 10 часот на мерната станица во Карпош изнесуваат околу 570 микрограми на кубен метар, што е 19 пати повеќе од максималната граница на прифатливата концентрација, а на ПМ10-честичките стасува до 630 микрограми на кубен метар, што е 12,5 пати повеќе од прифатливото, стои на веб-страницата за загаденоста на воздухот што ја изработи Министерството...

„Костал Македонија“ ќе вложи 50 милиони евра во фабрика за полначи на електрични возила

„Костал Македонија“ ќе инвестира нови 50 милиони евра во изградба на фабрика за производство на полначи за електрични и хибридни возила во периодот од јули 2023 до декември 2026...