fbpx
Таг: јаглероден диоксид

таг: јаглероден диоксид

Трка со времето кој да го наплати данокот од јаглерод, ЕУ или Македонија

РЕК Битола фото: ЕСм
Дали Европската Унија или Македонија ќе ги собира парите од данокот на јаглерод? Дилемата сè уште е актуелна, а државата е во трка со времето, до 2026 година да обезбеди механизми давачката да се наплатува тука, за парите да завршат во домашниот, а не во европскиот буџет. Законот за климатска акција, што го пропишува данокот на јаглерод, давачка што...

Земјите во развој ги обвинија богатите нации за „предавство“ во разговорите за климата во Бон

Богатите нации беа обвинети за „предавство“ на земјите во развој за време на разговорите за клима на конференцијата во Бон, Германија, јавува „Би-би-си“. Земјите во развој тврдат дека климатските промени што ги доживуваат се предизвикани од историски високите емисии на јаглерод диоксид кои потекнуваат од побогатите земји. Тие велат дека Европа и САД сега имаат одговорност да им платат за...

Сите олимписки објекти на игрите во Пекинг се напојуваат со енергија од обновливи извори

Сите олимписки објекти, во кои се одржуваат натпреварите на Олимписките игри во Пекинг, за прв пат во историјата на зимските и на летните игри, ќе се напојуваат од обновливи извори на енергија. Пекинг, во текот на подготовките на Игрите, промовираше визија „зелени, инклузивни, отворени и чисти“ игри, и најави дека ги интегрира принципите на одржливост во сите фази од...

Со средства од 2,1 милиони евра на ЕУ ќе се поддржуваат уметнички проекти

Министерството за култура информира дека објавен e повикот за грантовата линија од Програмата „Креативна Европа“, потпрограма Култура на Европската Унија, насловена „Изведувачка Европа“ („Perform Europе“). „Станува збор за грантова линија...