fbpx
Таг: деловни субјекти

таг: деловни субјекти

Бројот на активни деловни субјекти расте, само 0,3 отсто од нив лани имале над 250 вработени

Бројот на активните деловни субјекти во нашата земја лани изнесувал 75.914, што е зголемување за 5 отсто во однос на претходната година, покажуваат новите податоци на Државниот завод за статистика. Податоците за структурата на активните деловни субјекти според бројот на вработените покажуваат дека најголемо учество од 80,7 отсто, или вкупно 61.265 на број, имаат деловните субјекти со 1 до 9...

Над две третини од вкупниот промет во 2018 година го реализирале трговијата и преработувачката индустрија

Според последните, дефинитивни податоци на Државниот завод за статистика, во 2018 година деловните субјекти во државата реализирале за 9,1 отсто поголем промет и за 7,6 отсто зголемена додадена вредност, во однос на претходната година. Предоминантно пазарно ориентираните деловни субјекти, кои во 2018 година ги имало 58.231, во коио биле ангажирани 396.629 вработени лица, оствариле вкупен промет од 1.312.068 милиони денари...

Порачките во градежништвото се намалени во третото тримесечје во однос на претходно

Оценката за состојбата со порачки во градежништвото во третото тримесечје во однос на второто е понеповолна, а финансиската состојба во истиот период е поповолна, објави Државниот завод за статистика. Најголемо влијание на ограничувањето за подобрување на тековната градежна активност имаат зголемените трошоци за материјали со 21 процент, зголемените финансиски трошоци (камати) со 18,6 проценти, конкуренцијата во сопствениот сектор со 14,7...

Се очекува зголемување на производството во преработувачката индустрија

Состојбата на обезбеденоста на порачки во преработувачката индустрија во јули годинава во однос на претходниот месец е поповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се дека ќе се зголеми, а залихите на готовите производи сe намалени, објави Државниот завод за статистика. Оценката за економската состојба на деловните субјекти во јули е поповолна во споредба со претходниот месец, а многу...

Се очекува зголемување на производството во преработувачката индустрија

Очекувањата за обемот на производството во преработувачката индустрија во наредните три месеци се дека тоа ќе се зголеми, а резервите на готовите производи сe зголемени, објави Државниот завод за статистика. Оценката за економската состојба на деловните субјекти во март е понеповолна во споредба со претходниот месец, а поповолна е во однос на март 2015 година. Оцената за бројот на вработени е дека...

Бројот на активни фирми е 70.139

Бројот на активните фирми во Македонија во 2015 година изнесува 70.139, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најголемо учество во структурата имаат секторите трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли со 23.843 субјекти или 34 отсто и преработувачка индустрија со 7.639 субјекти или 10,9 отсто. Најмала застапеност имаат секторите рударство и вадење на камен со 173 субјекти или...

Недоволната домашна и странска побарувачка го ограничуваат производството

Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во ноември годинава, во однос на претходниот месец, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, а резервите на готови производи незначително сe зголемени, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Оцената за економската состојба на деловните субјекти во ноември 2015 година е поповолна во споредба со претходниот месец,...

49,8 проценти од деловните субјекти користат социјални медиуми

Широкопојасен пристап на интернет преку фиксна или мобилна конекција имале 93,5 проценти од деловните субјекти со десет или повеќе вработени, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Пристап на интернет преку пренослив уред, употребувајќи мобилна телефонска мрежа (3G/4G) имале 59,1 отсто од деловните субјекти. Ваков тип мобилна поврзаност на интернет преку преносливи уреди како лаптоп, паметен телефон за деловна намена, користеле 11,4...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...