fbpx
Таг: Слаткаристика

таг: Слаткаристика

Македонски филмови, „Љубојна“ и „Слаткаристика“ овој викенд на „Преспаленд”

На мултимедијалниот фестивал „Преспаленд", деновиве ќе се случи Отворено кино со македонски филмови и концерти на македонски музички ѕвезди. Во сабота, на Споменикот во Отешево под отворено небо ќе бидат прикажани филмовите „Балканот не е мртов" на Александар Поповски со почеток во 20:00 и „Џган" на Вардан Тозија со почеток во 22 часот. На ден Илинден, на 2-ри август, со почеток...

Најпознатите песни за Амстердам од бившојугословенските простори

Уште од седумдесеттите години на минатиот век, музичарите од просторите на бивша Југославија прават песни посветени на Амстердам, град кој во поп културата на регионот има добиено скоро митски имиџ поврзан со можности за однесување ослободени од стегите на традиционалниот балкански морал. Има најмалку седум песни насловени „Амстердам“, а во уште барем десетина градот се споменува во поголема или помала...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...