fbpx
Таг: активност

таг: активност

ДЗС: Стапката на невработеност лани била 16,4 отсто и е за 0,9 отсто помала во однос на 2019 година

Стапката на невработеност во земјава лани се намалила на 16,4 отсто и била за 0,9 отсто помала во споредба со 2019 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Стапката на активност во 2020 година била 56,4 отсто, стапката на вработеност 47,2 отсто, додека стапката на невработеност 16,4 отсто. Сепак, статистичките податоци покажуваат дека во четирите квартали од минатата година...

Компаниите очекуваат зголемен пад на производството, извозот и прометот во април

Стопанската комора на Македонија спроведе втора анкета за последиците од кризата предизвикана од корона вирусот за македонската економија и очекуваните ефекти од економските мерки на Владата. Анкетата спроведена од 7 до 14 април имала за цел да овозможи увид во регистрираните последици за компаниите-членки на Комората во март и очекувањата за април 2020 година. „Во однос на суровините, 54 проценти од...

Жените во Македонија: Само правата им се исти, сè друго е во сенка на мажите

На одбележувањето на празникот 8 Март за родова рамноправност на жените со мажите, иако се чини дека жените во нашата држава ги имаат истите права со мажите, сепак податоците и статистиките говорат дека има уште многу работа на ова поле во државата. Родовата еднаквост е дел од Програмата на Владата за периодот 2017 - 2020 година за реализација на обврската на државата...

НБРМ: Штедењето во април намалено во однос на март поради неизвесноста

Штедењето во април е намалено во однос на минатиот месец, информира Народна банка. Оттаму велат дека намалување на депозитите има и кај населението и кај претпријатијата. „Во услови на зголемена неизвесност, поумерено е намалувањето кај депозитите на населението“, додаваат од Народна банка. Во однос на кредитната активност, првичните податоци за април покажуваат пораст на кредитите на месечна основа, повеќе на населението отколку на компаниите. „Во...

Самохраните мајки формираа здружение „Една може“

Самохрани мајки заедно со нивните деца, денеска излегоа на првата активност на здружението на еднородителски семејни заедници „Една може“, во Паркот на франкофонијата во Скопје. Дора Пачкова, членка на ова здружение, ги истакна различните проблеми со кои се соочуваат децата што живеат со еден родител. Од здружението велат дека на креативен начин ќе ја претставуваат индивидуалноста на нивните деца. Во врска со алиментацијата...

Вистиномер: Нема термини за специјалистички прегледи, може да почекате и до ноември за да ве прегледа интернист или офталмолог

Во недостиг на термини, последната можност за пациентите кои немаат време да чекаат по три месеци за преглед е да си платат приватно, а голем дел од нив не...