Започнува реконструкцијата на „Долни Сарај“, една од најрепрезентативните сцени во Охрид


Охрид, 28 септември, 2018 - 11:55 (META) 

„Долни Сарај“, една од најубавите и најрепрезентативни сцени во Охрид ќе добие нов, функционален и модерен изглед со реконструкцијата што следува во текот на наредниот период.

„„Долни Сарај“ која е една од најубавите сцени во градот ќе го добие заслужениот лик и ќе претставува најсоодветното место за настапите на уметниците од целиот свет кои учествуваат на најреномираниот музичко-сценски фестивал во Македонија, „Охридско лето“. Од друга страна, таа ќе биде и удобно катче за публиката. Планирано е, градежните активности да завршат во декември“, изјави директорката на Националната установа „Охридско лето“, Наташа Поповиќ.

Според Поповиќ, сцената ќе претпрпи комплетна и темелна санација со нивелирање и зголемување на површината за 10 проценти, како и вградување полиуретански под за подобрување на перформансот и заради заштита од атмосферски влијанија.

Што се однесува до гледалиштата на „Долни Сарај“, ќе биде извршена комплетна санација на постоечките, а ќе се постават и ново западно и ново централно гледалиште, со што, капацитетот наменет за публиката ќе се зголеми за околу 40 отсто. Исто така, проектот предвидува и проширување на пристапниот влез за товарни возила до самата сцена.

Комплетно санирана ќе биде и терасата на „Долни Сарај“ која лежи над самото Охридско Езеро. Таму ќе се реновира подот, како и постоечката бетонска ограда. Проектната документација предвидува и комплетно реновирање и проширување на пристапните скали кон терасата.

Предвидено е и некоклукратно зголемување на капицитетот на електричната моќност, а целиот простор ќе добие и ново хортикултурно уредување.

Целокупниот проект за реконструкција и санација на сцената „Долни Сарај“ вреди 2,3 милиони денари, од кои 1,4 милиони денари ги обезбеди Министерството за култура преку програмата за култура за 2018 година, а останатите средства, фестивалот ги обезбеди претходно со цел сцената да добие модерен изглед според сите светски стандарди.


Санација на бедемот на летната сцена Долни сарај во Охрид


Охрид, 11 јуни, 2015 - 13:51 (META) 

Со средства од Министерството за култура, во Охрид во тек е завршната втора фаза од реализацијата на проектот за конзервација и за санација на оштетениот јужен бедем на летната сцена Долни сарај.

Поради староста на малтерот на ѕидините кои се надвиснати над Охридско Езеро, во изминатиот период честопати доаѓаше до одрони, што претставуваше голема опасност за минувачите што се движат по фреквентната патека што го спојува градот со населбата Канео.

За заштита на овој простор од натамошно пропаѓање, стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј од Охрид во изминатиот период интензивно работеа на конзервацијата и на санацијата, која се одвива во две фази.

Во рамките на втората фаза се работи на целосна санација на скалите и на фугирање на внатрешниот скалишен простор кој ја поврзува сцената Долни сарај со езерскиот брег, а скалите ќе бидат и целосно осветлени.

Претходно, во текот на првата фаза, извршена е реконструкција на оштетените делови од јужниот бедеми, обновени се дотраените дрвени појаси, а беше направен и мост кој го поврзува брегот со привремената пешачка патека кон населбата Канео.

Овој историски локалитет, за време на Отоманската Империја претставувал летен сарај на султанот, додека бедемите околу него датираат од постар период. Денес тој е летна сцена на која се одржуваат фестивали, концерти и други настаниод културата.