Брзоширечките БА.4 и БА.5 субваријанти на Омикрон закана за нов глобален бран на ковид

Двете нови субваријанти на Омикрон, БА.4 и БА.5 се шират побрзо низ Европа одошто останатите варијанти на коронавирусот, што значи дека како што стануваат подоминантни, така може да го зголемат бројот на хоспитализации, соопштија неодамна од Европската агенција за превенција од болести. Засега европските земји детектираат ниски бројки од овие субгрупи, но во земјите каде … Продолжи со читање Брзоширечките БА.4 и БА.5 субваријанти на Омикрон закана за нов глобален бран на ковид