„Со мирна совест ве уверувам дека во изминатите четири години работев совесно, само врз основа на законот и Уставот и врз основа на правилата во Јавното обвинителство. Разрешувањето на Марко Зврлевски нема да изврши никаква реформа во правосудството. Во јавноста сум познат како некој кој нема никаква врска со политиката“, истакна дражавниот јавен обвинител Марко Зврлевски во своето обраќање во Собранието на Република Македонија, каде денеска почна расправата по предлогот на Владата за негово разрешување.

Зврлевски, зборувајќи за себе во трето лице, нагласи дека ништо од наводите во барањето за негово разрешување – дека несовесно, нестручно и незаконски ја извршувал функцијата – не е точно.

– Тоа го докажува самиот предлог на Владата, каде во ниту една алиенеа не стои како јавниот обвинител Марко Зврлевски нестручно, несовено и незаконски ја вршел функцијата. Денеска овде нафрлано со наведените случаи не укажавте на нестручноста во работата, туку на апсолутно непознавање на функцијата на jавниот обвинител и кои се неговите обврски – рече Зврлевски.

Тој рече дека нему, како на јавен обвинител, не му е работа да поведува кривични постапки, не запира постапки, не одлучува да не се поведува постапка, туку дека тоа е работа на јавните обвинители во одделените обвинителства, кои се самостојни во својата работа.

„Марко Зврлевски не влијаел на никого“, нагласи јавниот обвинител, додавајќи дека исто така негова работа не е да предлага, избира и да разрешува јавни обвинители.

За случајот „Актор“, Зврлевски рече дека за него е отворена истрага, сослушани се повеќе сведоци, обезбедени се докази и дека истрагата на Европската агенција за борба против корупција (ОЛАФ) целосно се базира на истрагата на македонското обвинителство.

Тој наведе дека немало погрешно постапување ниту во случајот „Македонска банка“, ниту за притворот на Сеад Кочан, каде, како што рече, не се барало укинување на притворот, туку запазување на законитоста на постапката, како и дека обвинителствот стручно, согласно околностите и фактите откриени од МВР, води истрага и за насилствата од 27 април во Собранието.

Тој истакна дека во Јавното обвинтелство е речиси 30 години и дека како менаџер на институцијата се трудел да го подобри статусот – професионален и материјален – на јавните обвинители.

– Обезбедивме мобилни телефони за сите обвинители, преносни и персонални компјутери за сите обвинители. Обезбедивме надомест за дежурства. Обезбедиме надоместоци кои досега не се исплаќаа во обвинителстава, а се исплаќаа во други институции. Обезбедивме специјален компјутерски систем за следење на предметите – рече Зврлевски, реагирајќи на довикувањата од пратениците, посочувајќи дека кога тој дошол во јавното обвинителство, неговите колеги немале мобилни телефони и компјутери.

Зврлевски нагласи дека не си поднел оставка бидејќи немало основни причини за тоа и дека следејќи ја негативната кампања во медиумите против него, свесен е оти со него ќе се случи истото што и со неговите претходници, Стефан Павлески, Ставре Џиков и Александар Прчевски, кои иако многу придонеле за јавното обвинителство, биле разрешени како наводно нестручни и неспособни.

– Никој од нив не беше нестручен и неспособен. Ако ме разрешите и мене, тоа ќе значи токму спротивното дека сум бил еден од најдобрите – нагласи Зврлевски.

Пратеникот Антонио Милошоски побара да биде обезбеден стенограм од обраќањето на Зврлевски, по што Џафери даде еден час пауза и најави дека седницата ќе продолжи по 18 часот.