Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, по повод големиот христијански празник Богојавление – Водици, упати честитка до поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, г.г. Стефан, како и до сите верници.

„Вам лично, на претставниците на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија и на сите верници, од мое име и од име на Социјалдекомратскиот сојуз, го честитам големиот христијански празник Богојавление – Водици, со желба и со надеж дека празникот на духовното раѓање ќе ја зголеми и дополнително ќе ја поттикне вербата во правдата и во вистината, како едни од најголемите искушенија пред кои сме исправени денес, како луѓе, како заедница и како општество.

Ако храбоста на Исус Христос е ѕвезда-водилка по патот на предизвиците, да се биде човекољубив, правичен, несебичен, солидарен, толерантен, секогаш на страната на доброто над злото, тогаш нека овој голем ден, Богојавление – Водици, ја разбуди во нас истата таа храброст, уште порешително да одговориме на овие наши свети обврски.

На сите верници им посакувам празникот да го поминат во спокој, меѓу семејството и саканите, исполнети со љубов, со духовна подготвеност за меѓусебно разбирање, почитување, независно од различностите по која било основа.

Само така, заеднички можеме да живееме мирно и благословено“, се вели во честитката од Зоран Заев.