fbpx

ЗНМ: Владата против препораките на ЕУ за рекламирањето во медиумите

-

Скандалозни се измените и дополнувањата на Законот за јавни набавки, во кои јавните институции немаат обврска да распишуваат тендери за рекламирање во медиумите, регираат од Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ). Според нив, тоа е во спротивност со препораките на Европската комисија и дополнително ќе ја зголеми нетранспарентноста на трошењето јавни пари, но претставува и обид да се купува наклонетоста на медиумите, порачува здружението.

„Ваквите измени се дрско однесување на Владата кон препораките на европскиот извештај за оваа година и кон заложбите на новинарските и медиумските организации. Наместо Владата да ги следи европските препораки и да воспостави критериуми за распределба на јавни пари во медиумите, со ова решение се отвора можност за уште понетранспаретно трошење на јавни пари во медиумите. Станува јасно дека Владата нема намера да воспостави ред во огласувањето во медиумите, туку да го зголеми притисокот врз нив и да ја купи нивната наклонетост“, стои во соопштението од ЗНМ.

Оттаму  бараат Владата да ги повлече овие измени „и низ отворена дебата да се изнајдат решенија за забелешките на Европска Унија и на новинарските и медиумските организации“.

ЗНМ појаснува дека во постојниот закон, јавните институции немаат обврска да објавуваат тендери за купување рекламен простор во телевизиите и во радијата, додека со измените, ваквата практика ќе се применува и врз печатените медиуми и кај електронските портали.

Матурантите договараат ресторани за прослава, но и учат за матурскиот испит

Откако наставата се нормализира во последниве недели после лажните дојави за бомби, матурантите се подготвуваат за претстојните прослави, но и за полагање на испитот на зрелоста. Годинава за прв...
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy free download
download redmi firmware
Download WordPress Themes Free
free download udemy course