Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осуди заканите на симпатизерите на ДУИ кон екипа на телевизијата „Шења“, која вчера била попречена во известувањето за комуналните проблеми во општина Чаир.

„Ги повикуваме надлежните институции да ги идентификуваат насилниците и да ги изведат пред лицето на правдата. Насилството против новинарите и медиумските работници е неприфатливо и претставува напад врз демократијата“, стои во соопштението на ЗНМ.

Од здружението нагласуваат дека државата има обврска да обезбеди ефикасен систем на превенција и казнување на насилството врз новинарите, што е основен услов за подобрување на состојбата со слободата на говорот.