Поголема побарувачка на евра има во скопските менувачници, дознава „Мeта“ од разговорите со вработените во неколку поголеми менувачници.

Оттаму велат дека интересот за купување на еврото е поголем, отколку за негова продажба.

– Последните десет дена има зголемена побарувачка на евра. Јас продавам најмногу до 1.000 евра бидејќи над таа сума ќе останам без евра – ни рече вработена во менувачница.

И во другите ни потврдуваат дека немаат доволно евра и дека можат да разменат максимум до 2.000 евра.

– Граѓаните купуваат евра и од тие причини снемува евра на пазарот. Оваа состојба трае во последниот период – велат во менувачница во централното градско подрачје.

Иста е состојбата и во менувачницата во еден од поголемите трговски центри. Тие тврдат дека зголемената побарувачка на девизи пред празници е вообичаена појава, но дека ова што се случува деновиве е сосема ново.