Од денеска па сè до 26 август, во подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Тетово, земјоделците од Тетовско имаат можност да ги пријават штетите направени во големото невреме.

За да се обесштетат земјоделците, при пријавувањето потребно е да приложат копија од лична карта или пасош, број на трансакциска сметка, катастарска општина и број на оштетената катастарска парцела, површина на едната или повеќе парцели, површина на оштетениот дел, како и степен на оштетеност и вид култура.

Невремето и обилните врнежи најголеми штети направија на земјоделските површини во атарот на Голема Речица. Во овој предел уништени се повеќе од 250 хектари обработлива површина. Поплавени беа ниви и посеви со целата реколта на компир, грав и на пченка.