Министерот за здравство Венко Филипче присуствувал на видео-конференција на тема „Ковид-19 во земјите од Западен Балкан, Грција и Бугарија“.

На конференцијата учествувале министрите за здравство на Албанија Огерта Манастарлиу, на Грција Василеиос Кикилиас, на Република Српска Ален Шераниќ и на Косово Арменд Земај, како и заменик-министерот за здравство на Босна и Херцеговина Горан Черкез, Данијела Урошевиќ асистент на министер за интернационална соработка и европски интеграции и Верица Јовановиќ директор на Институтот за јавно здравје од Србија и Ангел Кунчев од Бугарија – директор на Здравствениот инспекторат.

На видео-конференцијата која ја иницирал Филипче, учесниците информирале за состојбата со корона вирусот во своите земји, предизвиците со почетокот на учебната година, подготовките на системот за есен и процесот за набавка на вакцината.

„Во однос на границите и слободното движење на патници во земјите од регионот, Филипче посочи дека треба да се заземе координиран пристап помеѓу земјите како границите да бидат отворени и да им се олесни преминот на патниците, а притоа да се обезбеди контрола над ситуацијата со корона вирусот, на што се сложија и останатите учесници на конференцијата. Врз основа на ова, на видео состанокот е договорено да се изработи иницијален документ на взаемен протокол за границите. На документот ќе работи работна група составена од членови од сите земји на Западен Балкан, Грција и Бугарија, а следната видео конференција на која ќе се дискутира за протоколот ќе се одржи, најдоцна, за две недели од денес,“ се вели во соопштението на Министерство за здравство.