fbpx

Зелено светло за основање специјален суд за воени злосторства на Косово

-

Уставниот суд на Косово денеска едногласно ја донесе одлуката со која даде зелено светло за основање специјален суд за воени злосторства на Косово.
Според Уставниот суд, амандманот од Уставот на Косово, кој се однесува на основањето на специјалниот суд за воени злосторства, не го намалува човековите права и слободи, одредени со второто и со третото поглавје од уставот.

Судот го оцени како прифатлив амандманот 24 на Уставот, кој на 9 март го поднесе претседателот на Собранието на Косово. Судската одлука стапува на сила веднаш.
По одлуката на Уставниот суд, Собранието на Косово би требало до крајот на месецов или на почетокот на мај со двотретинско мнозинство да го усвои предложениот амандман, а потоа и закон за основање специјален суд за воени злосторства.

Димитар и Тамара победници на денешната десеткилометарска трка на Водно

Димитар Петровски во машка конкуренција, кој истрча 10 километри за 30 минути и 8 секунди и Тамара Јолева Попов во женска конкуренција, која истрча за 41 минута и 11...
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
udemy free download
download lenevo firmware
Free Download WordPress Themes
lynda course free download