Владиното мнозинство го прават бројките и СДСМ нема да може да оди против волјата на гласачите ако тие повторно дадат доверба на ДУИ, вели членот на централниот одбор на СДСМ, Мухамед Зекири, во неделното интервју на „Радио Слободна Европа“, во одговор на прашањето дали е можна постизборна коалиција СДСМ – ДУИ.

Сепак, тој додава оти не верува дека Албанците по сето ова што се случува и сè што правеле кадрите на ДУИ за време на своето учество во власта, повторно ќе им ја дадат довербата на избори.

„Значи, има прагматични работи. Јас нема да настапам со таков тон како што настапуваа ВМРО-ДПМНЕ, а потоа го прегазија сето тоа што го кажуваа. Владиното мнозинство го прават бројките. СДСМ нема да може да оди против волјата на гласачите, ако тие повторно дадат доверба на ДУИ. Но, јас не верувам и не сакам да верувам дека Албанците по сето ова што се случува, по сето ова што го гледаат на каков начин владееле ДУИ и сè што правеле, повторно ќе се решат да дадат глас за Демократската унија за интеграција. Но, ако гласачите повторно им дадат доверба, тоа не е работа на СДСМ“, вели Зекири.

На прашањето дали Македонија оди кон федерализација, во контекст на изјавите на лидерот на СДСМ за двојазичноста, Зекири вели дека „апсолутно нема“ никаква опасност од федерализација и дека тоа е пропаганда на ВМРО-ДПМНЕ.

„Апсолутно не. Значи ВМРО-ДПМНЕ нема што да им понуди на сопствените гласачи и на граѓаните во Македонија, затоа се занимаваат со такви теми. Работата со двојазичноста е решена уште со Рамковниот договор, тоа е решено во Уставот на Република Македонија. Претседателот на СДСМ не кажа ништо друго освен тоа што е предвидено во Уставот на Република Македонија. Друг е проблемот што ВМРО-ДПМНЕ, заедно со нивниот коалициски партнер ДУИ, ја користеа таа тема за да подгреваат етнички тензии… И тие сè уште мислат да играат на националистичка карта… Нема никакви опасности од федерализација. Македонија е едно општество и ќе биде едно општество, еднакво за сите граѓани, за тоа се залага СДСМ и со таа опција излегува пред граѓаните на Република Македонија“, нагласува Зекири.

Во врска со подготовките на СДСМ за изборите на 11 декември, тој вели дека во тек се преговори со традиционалните коалициски партнери и дека партијата е отворена за соработка и со помалите опозициски албански партии, но дека е рано да се зборува за конкретен коалиционен партнер од албанските опозициски партии.

„За другите партии, секако имало контакти и ќе има, но сè уште нема конкретен исход од тие разговори, тие течат и во моментот кога ќе има нешто за соопштување, тоа ќе се соопшти“, вели Зекири.