Со завршни зборови на тројцата обвинети во процесот „Труст“, кој го води Специјалното јавно обвинителство, денеска судењето заврши, а в петок треба да биде изречена пресудата.

Во Кривичен суд Скопје денеска завршни зборови дадоа Сеад Кочан, Василије Авировиќ и Сафет Ватиќ, обвинети за учество во местење на тендер на „ЕЛЕМ“, за ископ на јаловина од „РЕК Битола“, вреден 1,06 милијарди денари или 17 милиони евра.

Бизнисменот Кочан, сопственик на компанијата „Трансмет“, во завршните зборови рече дека, покрај сувото гори и суровото, а тој не се чувствува виновен.

– Не се чувствувам виновен затоа што не сум имал никаква умисла да прекршам кој билозакон. Единствена цел ми беше да бидам конкурентен на пазарот и да обезбедам работа за моите вработени и нивните семејства – рече Кочан пред судот.

И другите двајца се изјаснија како невини и тврдеа дека не сториле кривично дело, односно дека се што се поврзува со обезбедувањето на тендерот, а во кој како конзорциум настапиле фирмите „Трансмет“, „Силекс Неметали СТ“ и „Вато“, било во склад со законските прописи.