Полициската акција која ноќеска се спроведуваше во реонот на Липково и Арачиново завршила. МВР најави дека во текот на денот ќе излезе со официјални информации за акцијата.

Според безбедносни извори, специјалните полициски сили вршеле „проверка на локации и претрес на терен и на напуштени објекти долж граничната линија која е прогласена за кризно подрачје“.

Неофицијално се дознава дека акцијата е поврзана со мигрантите пронајдени во селото Ваксинце, кои неколку дена биле држени како заложници од непозната вооружена група.

На почетокот на акцијата, дел од медиумите јавија дека полицијата го блокирала влезот на Арачиново и Липковско поради вооружена група, блиска до обвинетите за настаните во Диво Насеље од 9 и 10 мај, минатата година, која влегла на македонска територија од Косово. МВР ги демантираше ваквите информации и соопшти дека ситуацијата е под контрола.