Во Колумбија се запленети повеќе од шест тони кокаин наменет за црниот пазар во Шпанија, што претставува најголема заплена на дрога во земјата, соопшти денеска полицијата.

„Полицијата го зададе засега најголемиот удар на организираниот криминал, запленувајќи 6.134 килограми кокаин во местото Баранкиља. Кокаинот бил наменет за Шпанија“, наведе полицијата.

Министерот за одбрана, Луис Карлос Виљегас, го посети пристаништето Баранкиља, на северот на земјата, од каде кокаинот требало да биде префрлен во Европа.

Дрогата ѝ припаѓала на криминалната група Заливски клан, со која раководи Даиро Антонио Узуга, во моментов најбараниот криминалец во Колумбија, а неговиот клан го сочинуваат припадници на десничарската паравоена единица.
Колумбија е најголем светски произведувач на растението кока, кое се одгледува на површина од 96.000 хектари.