Напредокот постигнат во 2016 година ќе биде загрозен без политичка стабилност, а продолжената политичка криза е штетна за земјата и му штети на народот, оцени генералниот секретар на ОБСЕ, Ламберто Заниер, во колумна објавена во „Утрински весник“.

„Двегодишна политичка криза не само што ги забавува реформите, туку и се заканува да добие меѓуетничка и регионална димензија, нешто што земјата не смее да си го дозволи, а ниту, пак, регионот“, вели Заниер.

Тој истакнува дека иако предвремените избори во декември 2016 година генерално се сметаа за можност да се сврти страницата и да се продолжи понатаму, тоа сè уште не се случило и оти земјата, и покрај тоа што изборите беа генерално добро спроведени, влегла во нов проблематичен период.

Заниер наведува дека неодамнешните провокативни пораки на некои политички субјекти, тврдењата дека унитарноста и суверенитетот на државата се загрозени и етничките инциденти и слогани се загрижувачки. Тој, исто така, ги повикува лидерите од регионот да се однесуваат одговорно и да се воздржуваат од изјави или други иницијативи што би можеле да доведат до влошување на ситуацијата.

„Сега е време целиот фокус да се стави на владеењето на правото, независноста на судството, слободата на изразување и слобода на медиумите, демократското владеење, слободни и правични изборни процеси, меѓуетничките односи, образованието и градењето на капацитетите на државните институции. ОБСЕ може да ви помогне. Тоа е нашата улога и ве охрабрувам да ја искористите“, заклучува Заниер.