Продолжението на дебатата за законот за употреба на јазиците в понеделник ќе се најде на дневен ред на пленарна седнца во Собранието, информираше денеска на брифинг за новинарите претседателот на законодавниот дом, Талат Џафери.

Според него, дебатата за овој закон би требало да трае до крајот на следната недела, доколку во меѓувреме не стигне предлогот за новите членови на Владата, на кој ќе му се даде предност поради актуелноста.

Џафери очекува до крајот на годината да има седници и за именувањето на нов државен јавен обвинител, за ратификување на Договорот за добрососедство со Бугарија како и седница за пратенички прашања која би требало да се одржи на 24 ноември,

Пред пратениците треба да се најде и буџетот за 2018 година, потоа изборот на потпретседатели на Собранието, како и посебна седница на која треба да се обрати претседатлот на државата, Ѓорге Иванов.

Прашан дали ќе се обраќа во Парламентот на албански јазик откако ќе се изгласа законот за употреба на јазиците, Џафери рече дека суштината на законот не е тоа, туку собраниските материјали да бидат достапни на албански јазик.

– Не сакам да се претворам во преведувач и нормално мене никој не може да ми го исклучи микрофонот, но тоа не е суштината на законот – рече Џафери.

За процесот „Жан Моне“, тој рече дека прво таму ќе се отвораат полесни политички теми за да се направи атмосфера во која што ќе може да се отворат и потешки политички теми, но дека тоа не значи дека таму ќе се решаваат сите прашања во однос на реформите кои треба да се реализираат.

Џафери информираше дека досега до Собранието не пристигнала иницијатива за анкетна комисија за случајот „Диво насеље“ и дека од процедурален аспект нема пречки ваква комисија да се формира затоа што тоа не значи дека Собранието влегува во ингеренциите на судската власт.

Според динамиката, Џафери смета дека Договорот со Бугарија ќе биде ратификуван откако ќе се изгласа буџетот за 2018 година.