Мерните станици за квалитетот на воздухот денеска покажаа дека жителите на Тетово, Кичево, Скопје и на Велес дишат загаден воздух, со високи концентрации на честичките ПМ10.

Според мерењата што ги врши Министерството за животна средина и просторно планирање, денеска најзагаден град во Македонија е Тетово, каде концентрацијата на честичките ПМ10 изнесува 163 микрограми на еден кубен метар, а веднаш зад него е Кичево со 161 микрограми на кубен метар. Најзагадена скопска населба е општината Центар каде концентрацијата на ПМ10-честичките изнесува 157 микрограми на кубен метар, а потоа следуваат Гази Баба со 146, Карпош со 139, Лисиче со 122, додека кај Ректорат концентрацијата на ПМ10-честичките изнесува 107 микрограми на еден кубен метар.

Во Велес се измерени 80 микрограми на еден кубен метар ПМ10-честички.