„Очекувам демократските процеси во државата да се одвиваат во согласност со Уставот, деловникот и со законите. Тоа значи новоизбраниот претседател на Собранието да ги добие печатите, неговиот избор да биде објавен во „Службен весник“ и потоа тој да испрати писмо до претседателот Ѓорге Иванов за да го даде мандатот за формирање нова влада“, изјавил лидерот на СДСМ, Зоран Заев, за бугарската новинска агенција БГНЕС.

Заев вели дека за ова треба многу трпение, бидејќи политичкиот противник не е подготвен да ја предаде власта, иако изборот на новиот спикер бил поздравен од Европската Унија и од Соединетите Американски Држави.

Тој го повторил партискиот став дека СДСМ е против промената на уставното име и на државните симболи.