Ви реков дека ќе падне режим и падна режим. Ви реков ќе станеме 30-та членка на НАТО и станавме. Ова, пенкалото, целиот период нè движи. Режим падна со пенкало, сега потпишавме и добивме покана за НАТО. Верувам до небото. Добивме датум за преговори со ЕУ, таа верба не носи. Ни по точка разно не размислувам дека нема да успее референдумот, рече премиерот Зоран Заев на прес-конференцијата во Брисел по потпишувањето на поканата за прием во НАТО.

– Референдумот ќе успее и ќе биде порака дека има народи, нации и мултиетнички општества кои веруваат во својата иднина. Колку и да е тешка ќе ја донесеме одлуката сите заедно во Република Македонија – рече Заев.

Тој изрази жалење што претседателот Ѓорге Иванов не е дел од делегацијата на Македонија во НАТО. Од Иванов, рече Заев, не добиле ништо, ниту било каква порака, ниту честитка за поканата на НАТО.

– Ние мораме да ја прифатиме одлуката на граѓаните, каква и да е. Оваа прилика уште еднаш ќе ја искористам да ги повикам да се приклучат сите да им помогнеме на граѓаните, да бидеме ветар во нивниот грб. Со пенкало, само така и личи на Македонија. Иднината на Македонија ќе биде обезбедена пред се од нас, да го дадат својот глас – рече тој и изрази уверување дека и Грција ќе го заврши својот дел од Договорот кој ќе донесе бенефит, прогрес и просперитет и за двете земји.

Премиерот ги повика сите граѓани на Република Македонија во сабота да излезат по градовите, да си честитаат и да прослават.

За време на свечената церемонија генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг истакна дека по завршувањето на внатрешните процедури и ратификување на договорот, Македонија ќе седи на иста маса со сојузниците.