Македонскиот премиер, Зоран Заев, во интервју за црногорското радио „Антена М“ вели дека очекува жестока реакција од Русија кога ќе дојде време за прием на Македонија во НАТО, но нагласува дека Северноатлантската алијанса и Европската Унија се единствена алтернатива за земјава.

Заев, кој бил гостин во емисијата „Жива вистина“ на црногорското радио, изјавил дека е уверен оти Македонија ќе биде 30. членка на НАТО и дека е подготвен за жестоката реакција на Москва, како што беше случајот и со приемот на Црна Гора во НАТО.

– Реагираа за Црна Гора. Ние сме подготвени, бидејќи мојата земја нема алтернатива. Ние сакаме да ја унапредиме соработката со Русија, сакаме, на пример, таму што повеќе да продаваме домати, зелка и други земјоделски производи. Сепак, ние немаме алтернатива, нашиот избор се ЕУ и НАТО – рекол Заев, чија изјава ја пренесуваат голем број црногорски и српски медиуми и агенции.

Македонскиот пример вели дека е подготвен на сè за остварување на овие цели и за носење одлуки какви што очекуваат македонските граѓани, бидејќи, како што подвлекува, тоа е единствената опција.

– Знам дека имаше обиди за ликвидации и добро е што навреме се реагираше и тоа беше спречено. Некои аналитичари ми велат „Сега си ти на ред“. Ако нешто треба да се случи, нека се случи. Јас ја прифатив работата на премиер, на мојата земја ѝ треба лидер и подготвен сум да носам одлуки какви што очекуваат нашите граѓани, по секоја цена, па нека биде што биде – изјави премиерот Зоран Заев.