Премиерот Зоран Заев во интервју за МРТВ изјави дека планира експертската бранша да биде вклучена во изборот на јавниот обвинител, но и експерти да ја водат државната телевизија.

Заев истакна дека разрешувањето на јавниот обвинител и измените во судството се неопходни, имајќи предвид дека проблемите со правосудниот систем се постојано нотирани во извештаите на Европската комисија.

– Размислувањата кои ги имам јас се како да дојдеме до постапка да мотивираме за функцијата јавен обвинител независни луѓе, кои немаат никаква поврзаност со политика, а имале гласни ставови, некој кој оставил впечаток пред граѓаните и е подготвен да се фати во костец. Процесот на одлучување почнува со заминувањето на Марко Зврлевски. Ако порано почнеме со реформите, побрзо ќе стигнеме до целта – рече Заев и ги повика сите заинтересирани експерти и претставници од судската бранша да се произнесат јавно, за јавноста да може да ги оцени и да има јавна дебата.

Новиот премиер рече дека јавниот сервис мора да биде раководен од експерти и оти не смее да се случи да стане само гласило на власта.

– Укинувањето на радиодифузната такса ќе биде направено со пакетот за реформи во медиумите. Не може сега да ја укинеме, а финансирањето да стапи на сила во 2018 година – рече Заев, додавајќи дека новата влада нема да има рекламни кампањи, туку сè што ќе спроведуваат преку соопштенија ќе се пласира на јавниот сервис.

На прашање дали е можно заедно со локалните да се одржат и предвремени парламентарни избори, Заев истакна дека веќе има ново парламентарно мнозинство и дека нема потреба од нови парламентарни избори.

Во однос на спорот за името, рече дека опозицијата ќе биде вклучена во целиот процес и изрази надеж дека ќе успеат да ја убедат, како што рече, пријателска Грција, да не ја блокира Македонија на патот кон НАТО и „да дозволи да влеземе под референцата“.

Заев рече дека во телефонски разговор, генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, му најавил дека во текот на летото ќе дојде во Македонија и „дека ќе донесе добра вест“.

Тој истакна дека кон крајот на месецот, заедно со министрите од неговата влада ќе замине во официјална посета на Бугарија, чиј приоритет за време на претседавање со ЕУ ќе биде зачленувањето на Македонија во Унијата.