Премиерот Зоран Заев денеска со министерот за здравство Венко Филипче, имале средба со делегација на Банката за развој на Советот на Европа (ЕЦБ), предводена од регионалниот менаџер на банката, Витомир Мајлс Рагуз, на кој тема бил „најновиот статус за изградбата на новиот клинички центар во Македонија“, за кој е обезбеден кредит од ЕЦБ.

На средбата, како што соопштија од Владата, биле презентирани фазите за реализација, односно локацијата на клиничкиот центар, изградбата, опремувањето на клиниките „соодветно на најновите достигнувања во медицинската технологија“, како и инфраструктурните проекти за поддршка на работењето на центарот и сообраќајните решенија.

„На состанокот со претставниците на банката беше искажана јасната определба на Владата на Република Македонија дека ова е еден од најважните приоритети во оваа година, и дека се очекува конечната одлука за најдобрите опции за изградба на Јавната здравствена установа клинички центар „Мајка Тереза“ да биде донесена на една од наредните седници на Владата“, стои во соопштението.

Последните измени на проект за новиот клинички центар, кои главно се однесуваат на инфраструктурните и сообраќајните решенија, ќе бидат презентирани и пред целиот состав на Владата на денешната седница.