Во Македонија нема услови за фер и демократски избори, а тоа вчера го потврдија и амбасадорите на САД и на ЕУ, Џес Бејли и Аиво Орав, рече на денешната прес-конференција, лидерот на СДСМ, Зоран Заев.

Тој изјави дека не се спроведени реформите во медиумите и не е прочистен избирачкиот список, а тоа се двата најважни услови за одржување на изборите.

– Никола Груевски вчера избега од објективна оцена и од вистината. Тој направи изборите на 24 април да бидат невозможни. Инсистирањето на избори сега само ќе ја турне Македонија во драматична криза. Ние нема да дозволиме тоа да се случи. Избори на 24 април не може и нема да има – рече Заев.

Одговарајќи на новинарско прашање за негова реакција на соопштението на владејачката партија во кое стои дека услови за фер и демократски услови има и дека амбасадорите не понудиле никакви аргументи, Заев рече дека постојат бројки и податоци и дека времето за прочистување на избирачкиот список е мерливо.

Тој изјави дека немаат намера да ги алиментираат изборите, но, исто така, нема да бидат неми набљудувачи.

Според него, ако ВМРО-ДПМНЕ сепак одлучи да оди на избори, телата на партијата треба допрва да разговараат за стратегијата.

Исто така, Заев додаде дека ќе ги повлечат своите министри од владата ако не се промени датумот за одржување на изборите.