Премиерот Зоран Заев денеска по повод празникот Свети Сава испрати честитки до српската заедница и до припадниците на православната вероисповед што го празнуваат овој верски празник.

„Славењето на овој голем празник, од посебно значење за српската заедница, истовремено е и придонес кон промовирањето на мултикултурализмот и меѓусебното разбирање во Република Македонија. Со славењето и почитувањето на празниците на нашите сегашни и идни поколенија создаваме традиција на негување на меѓусебните односи и почитување на различните културни особености на сите заедници во нашето општество“, пишува Заев во честитката по повод празникот на српската заедница во Македонија.

Српската заедница во Македонија празникот ќе го одбележни вечерва со свечена академија во Македонската опера и балет.

На свечената академија најавено е обраќање на претставници од Македонија и од Србија, а ќе учествуваат и претставници од јавниот и културниот живот, симфонискиот оркестар и хорот на Радиотелевизија Србија (РТС), актери од Народниот театар во Белград и Народниот ансамбл „Венац“ од Грачаница.