Скопскиот кривичен суд денеска објави дел од записникот и изјава на лидерот на опозицијата, Зоран Заев, со негово образложение зошто не се јавува во Основниот суд Струмица, односно не ја почитува мерката за претпазливост што му ја одреди судот за случајот „Пуч“.

Од Основниот суд Скопје 1 го известиле Јавното обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција дека обвинетиот Заев не ја почитува превентивната мерка.

„Точно е дека имав задолжение да се јавувам секој понеделник во овој суд по решение IV КОК-ПП 52/15-4 од 31 јануари 2015 година и по тоа решение уредно се јавував во Основен суд Струмица сè до 6 јули 2015 година, кога ја известив јавноста преку прес-конференција за понатамошно непочитување на мерката задолжително јавување секој понеделник во судот, од причини што и тогаш јавно ги посочив и сега ги потврдувам, а се однесуваат на политичкото одлучување во судската постапка „Пуч“ – насилство врз претставници на високи државни органи. И понатаму останувам на таа изјава за непочитување на мерката на претпазливост, меѓутоа напоменувам на органите на прогонот дека во секој момент сум достапен, не мислам да се дадам во бегство и понатаму останувам во Македонија и тоа на подрачјето на Општина Струмица и на Општина Скопје. Во Струмица сум на домашна адреса, а во Скопје во седиштето на СДСМ. Тоа е сè што имам да кажам“, стои во записникот на Судот во Струмица, што го објави Основниот суд Скопје 1.

Од судот велат дека објавуваат дел од записникот „поради прецизно информирање на јавноста и поради зголемениот медиумски интерес во врска со овој предмет“.

Во средата требаше да почне главниот претрес за случајот „Пуч“, но тој беше одложен бидејќи во судницата не се појави лидерот на СДСМ, Зоран Заев. Почетокот е презакажан за 7 септември.

Во случајот „Пуч“, за кривичните дела шпионажа, насилство врз претставници на највисоките државни органи и за помагање, покрај Заев, обвинети се и Зоран Верушевски, неговата сопруга, Соња Верушевска, Ѓорги Лазаревски и Бранко Палифров.