Одлуката за емитување на нова еврообврзница од 650 милиони евра е финансиско злосторство врз младите, смета лидерот на опозицијата, Зоран Заев.

Во неговото обраќање на летниот камп на СДММ во Охрид, тој истакна дека „безобразието од страна на власта е толку големо што таа не се обидува транспарентно да го презентира расходниот дел на тие пари“.

– Не смееме да го дозволиме бесрамното ново задолжување од 650 милиони евра. Од тие причини јавно апелирам, власта да ја промени одлуката за задолжување од 650 милиони евра, на не повеќе од 250 милиони евра. Овие 250 милиони евра кредит треба да се земат бидејќи државата ќе банкротира. Но, 650 милиони евра ново задолжување на граѓаните, тоа е недозволиво – изјави Заев.

Тој апелираше до „Сити банка“, до „Дојче банка“ и до сите потенцијални купувачи на еврообврзницата, да не ја купуваат, во името на децата, на граѓаните и на иднината на Македонија.

–  Ако овој процес не го спречиме преку емитување, ќе го спречиме преку трошењето на парите. Затоа што и на малите деца и на врапчињата им е јасно дека оваа банда е во заминување, а државата останува на граѓаните – додаде Заев.