Над 100 компании ќе добијат вкупна финансиска помош од 9,2 милиони евра согласно Законот за финансиска поддршка на инвестициите за остварените резултати лани, информираше денеска на прес-конференција премиерот Зоран Заев.

Во овие компании, лани работеле 14.000 вработени и биле отворени нови илјада работни места.

– Прв пат под исти услови домашните и странските компании ќе добиваат државна финансиска поддршка на транспарентен начин за остварените резултати. Сите компании кои аплицира и ги исполнија условите ќе мора да покажат документи и фактури за реализација на инвестицијата за да им биде доделена помошта – рече Заев.

Тој нагласи дека преку помошта што се нуди во трите столба директно во стопанството ќе бидат вратени 70 милиони евра.

На новинарско прашање во врска со ребаланс на буџетот, тој одговори дека „буџетот не покажува индиции за ребаланс“.

Во однос на нискиот процент на реализација на капитални инвестиции додаде дека очекува проектираното ниво да се оствари следните месеци. Премиерот оцени дека направените проектни документации, биле најголема слабост за потфрлањето на капиталните инвестиции.

„Дополнително на тие инвестиции кои што не се бележат со буџетот се патиштата и железничката инфраструктура. Тие се преку јавни претпријатија финансирани надвор од буџетот, а всушност најголем дел од капиталните инвестиции се патишта, железници и гасификација. Понатаму во буџетските рамки каде што ги броиме соопштените 16,5 проценти се во делот на другите видови капитални инвестиции, како изградба на полициски станици, амбуланти, училишта, градинки“, рече Заев.