fbpx

Забрана за вршење на лекарска дејност за гинекологот Асани, бара Платформата за родова еднаквост

-

Платформата за родова еднаквост реагираше на пресудата на струшкиот Основен суд со која му се изрекува условна казна на гинекологот Мухамед Асани кој во периодот меѓу 2015 и 2020 година нелегално давал гинеколошки услуги во нерегистрираната ординација во својата куќа. Од платформата велат дека се згрозени од пресудата, но и дека фрапира фактот што Судот не изрече и споредна казна забрана за вршење на професија, дејност или должност, иако ваквата можност е предвидена со Кривичниот законик.

И покрај наодите на Државниот санитарен и здравствен инспекторат кој уште пред две години изврши вонреден надзор на ординацијата и поднесе кривична пријава, но и силните реакции на граѓанските здруженија, Лекарската комора уште му ја нема одземено лиценцата за работа на гинекологот меѓу чии пациентки била и Јелдз Веапоска.

Платформата за родова еднаквост потсетува дека гинекологот Асани нелегално ѝ ја водел бременоста во својата домашна ординација, а при породувањето во струшката болница ѝ извадил матка, бубрег и јајник.

„Оттука, со голем револт констатираме дека на ваков начин, и Судот и Лекарската комора застануваат во одбрана на нелегалната здравствена пракса во земјава. Условувајќи го казнувањето на нелегалното работење со чекање да се случи дополнително кривично дело, тие не само што ја одржуваат културата на неказнивост туку и недвосмислено ја поддржуваат системската негрижа за здравјето на жените – наместо лавовски да се борат против неа. “, велат од Платформата за родова еднаквост.

Платформата бара построга казна и дополнителна споредна казна забрана за вршење на професијата, а од Лекарската комора да му ја одземе лиценцата за работа на гинекологот Асани. Од Министерството за здравство, пак, бараат итно да излезе на терен и проактивно да се вклучи во откривање и стопирање на нелегалните ординации и иницирање постапки против лекарите кои работат „на црно“.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
lynda course free download
download mobile firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy paid course free download