Според некои предлози за измени во Законот за амбалажа и амбалажен отпад, граѓаните на Србија ќе мора да ја чуваат пластичната, стаклената и металната амбалажа за да можат потоа да направат поврат на парите што им се земени како кауција, пишува српскиот портал „Мондо“.

Амбалажата за која ќе се наплатува кауција, ќе биде посебно обележана, а обврска на производителите или увозниците ќе биде да одлучат колку таа ќе чини. Засега не се знае како точно ова ќе функционира, но се претпоставува дека кауцијата ќе биде калкулирана во цената на производот и со враќање на амбалажата купувачот ќе можеда го добие назад само делот платен за кауција.

Филип Абрамовиќ, помошникот министерот за животна средина, рече дека оваа идеја е како одговор на заложбата да се намали фрлањето на отпад и неговото трупање во депониите и тој да се рециклира со што ќе се намали задувањето на животната средина. Србија, доколку се усвои овој предлог, ќе влезе во редот на некои европски земји, како Геранија, Австрија и Швајцарија, кои веќе го практикуваат плаќањето за поврат на амбалажата. Таму се плаќа кауција за пластично шише и лименка по 0,25 евро центи, а за некои стаклени шишиња од 0,08 до 0,15 евро центи.

Засега во Србија не е кажано каде некои од продавниците ќе ја чуваат собраната амбалажа, до моментот на носење за рециклажа, особено помалите продавници кои би можеле да имаат проблем со складирање. Дополнително, некој од вработените би требало да се занимава само со оваа работа која по дефиниција им припаѓа на комуналните фирми.