Специјалното јавно обвинителство вчера побара изземање на претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, бидејќи е дел од прислушуваните разговори што ги објави СДСМ, во период кога исто така ја извршувал функцијата претседател на судот.

Бидејќи станува збор за претседател на највисокиот суд во земјава, односно над него нема непосредно повисока судска инстанца, законот предвидел дека за негово изземање одлучува Врховниот суд на општа седница:

Врховниот суд на Република Македонија на општа седница одлучува по барање за изземање на претседателот на Врховниот суд на Република Македонијa (член 37 од Законот за судовите).

Ова прашање е регулирано и во актуелниот Закон за кривична постапка (ЗКП):

Ако се бара изземање само на претседателот на судот, или на претседателот на судот и на судија или на судија – поротник, одлуката за изземање ја донесува претседателот на непосредно повисокиот суд, а ако се бара изземање на претседателот на Врховниот суд на Република Македонија, одлуката за изземање ја донесува општата седница на тој суд (член 36, став 2 од ЗКП).

Како што соопшти вчера СЈО, во прислушуваните разговори има и разговор меѓу поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески, и Јово Вангеловски, како тогашен претседател на Врховниот суд, што, според СЈО, ја доведува во прашање непристрасноста на судијата Јово Вангеловски да постапува по таков тип предмети, поради постоењето на реална опасност од неговата претходна заинтересираност за решавање на предметот во определена насока.

Еве го разговорот меѓи Јанакиески и Вангеловски објавен во 11. „бомба“ на СДСМ, на 18 март 2015 година:

Јанакиески: Ало.
Вангеловски: Како си господине министер?
Јанакиески: Добар, на терен, Гевгелија.
Вангеловски: А убоо… Види вака сеа, една малку итна работа, аа знаеш за… моеш да ме следиш? Да не си у гужва, а?
Јанакиески: Влегувам во кола, повели…
Вангеловски: Е, добро. Значи за предметот „Глобал“…
Јанакиески: Добро…
Вангеловски: …има, они нели водат таа постапка, сега е кај мене тука.
Јанакиески: Добро…
Вангеловски: Аа, ми прави проблем едниот од судиите затоа што на решението кое што е донесено од моја страна го нема твојот потпис… Значи во списите на предметот…
Јанакиески: А чиј потпис има?
Вангеловски: Па, нема ничиј, празно е, ја не знам од кои причини, веројатно е таков примерокот, невозможно е да нема затоа што има печат…
Јанакиески: Може да го пушти некој на СМС-бројот на судијата…
Вангеловски: Е, сеа на СМС ќе ти го пуштам бројчето и ако е изводливо, да изорганизираш да ми пратат…
Јанакиески: Утре ќе ти го дам, на рака ќе ти го дам.
Вангеловски: Ее, така, ама не оргинал, копија, затоа што сè е во копија.
Јанакиески: Важи, готово.
Вангеловски: И ова во копија со твој потпис, ја сеа на СМС ќе ти пуштам точни бројки.
Јанакиески: Добро, чао.
Вангеловски: За да може да излезе, утре излегува од кај мене со како што треба…
Јанакиески: Готово, чао.