За екстерното тестирање во јуни биле поднесени 2.855 приговори, односно за 0,7 проценти од тестовите. Од нив 17 отсто се прифатени, 26,3 отсто се делумно прифатени, а 50 отсто се неосновани, информираат од Државниот испитен центар.

Најмногу приговори се поднесени за предметите математика, македонски јазик, информатика и биологија.

„Мал дел од приговорите (околу 40) се однесуваат на нецелосно процесирани резултати и тие сè уште се решаваат во комуникација со училиштата. Прашањата за кои е констатирано дека се проблематични од технички или содржински карактер, а поради кои беа и усвоени дел од приговорите, ќе бидат корегирани или избришани од базата на прашања“, соопштуваат од Државниот испитен центар.