Архива: Мета

Основното јавно обвинителство Скопје соопшти дека до ОJO Кичево ја доставило кривичната пријава поднесена од МВР против таканаречениот „Ел Чека“ од Чикаго , кој повеќе од една седмица споделува „бомби“, односно прислушувани разговори на лица главно од ДУИ.

Во овие разговори се слушаат функционери на ДУИ кои разговараат меѓу себе, меѓутоа има и разговори меѓу нив и претставниците на ВМРО-ДПМНЕ, со кои тогаш беа на власт.

„Содржината на кривичната пријава се однесува на едно лице кое е со адреса на живеење во Кичевското село Турин, но кривичните дела ги извршува од Чикаго, САД каде преку неговиот Фејсбук профил Ел Чека неовластено објавува снимани материјали. По проучување на наводите во кривичната пријава, констатирано е дека стварно и месно надлежно за постапување е Основното јавно обвинителство Кичево, поради што пријавата е проследена во ова обвинителство“, соопшти Јавното обвинителство.

Од обвинителството велат и дека самоиницијативно „имајќи ја предвид итноста за заштита на правата на оштетените“, на крајот на минатиот месец испратиле барање за меѓународна правна помош за обезбедување на потребни податоци од профилот на социјалната мрежа.

„Воедно, обвинителството побара од надлежните органи во САД да преземат законски дејствија во насока спречување на натамошно објавување на сниманите материјали“, се вели во соопштението.