Никола Груевски, Гордана Јанкулоска, Миле Јанакиески, Мартин Протоѓер и другите обвинети во случајот „Титаник“ се вратија на обвинителните клупи во Kривичниот суд.

Адвокатите на обвинетите во случајот „Титаник“ на денешното рочиште побараа од СЈО да достави доказ за тоа како се обезбедени „бомбите“ кои СЈО ги користи како доказ. Еден од шесте адвокати на Груевски, Еленко Миланов, рече дека „бомбите“ не се доказ што е предаден до судот во оригинал, туку биле преснимувани. Тој го побара и записникот за предавање на „бомбите“ од СДСМ на СЈО за периодот од 2008 до 2015 година.

Обвинителката од СЈО Лиле Стефанова истакна дека ваквото барање е недозволено.

– Барањето на адвокатите на обвинетите да се изведе доказ како се обезбедени доказите е недозволиво. Исто така и останатите приговори поврзани со „бомбите“ се стари и по нив веќе е одлучувано – истакна Стефанова.

Во седум од 1.063 „бомби“ има приватни разговори и за нив СЈО побара јавноста да биде исклучена откако претходно во судницата ќе бидат пуштени сите други.

Специјалното обвинителство во овој предмет има покането 191 сведок и има 5.910 писмени докази.