Регионалниот центар за управување со кризи информира дека противпожарната единица во Куманово имала пет интервенции.

Во Липково гореле околу 20 хектари сува трева и мал дел нискостеблеста шума. Пожарот бил изгаснат во 20 часот, информира денеска РЦУК- Куманово.

Овој пожар час и половина го гаселе петмина пожарникари со едно противпожарно возило, петмина вработени во подрачната единица на ЈП „Македонски шуми“ и двајца вработени од Полициската станица Матејче.

Повеќе од четири часа, седумина пожарникари со две противпожарни возила гаселе запалена сува трева и стрниште во кумановското село Љубодраг. Во пожарот биле зафатени и неколку пчелни семејства.

Од ТППЕ Куманово вчера интервенирале трипати и во урбана средина и гаселе пожари на запалена сува трева. Најпрвин, горела сува трева на улицата Доне Божинов, во Диво Насеље, на улицата Скопска и последната интревеницја била на Михајло Пупин.

Во моментов нема активни пожари во кумановскиот регион.