Претседателот на Србија, Александар Вучиќ оствари средба со амбасадорите на Кина, Русија, САД, Велика Британија, Франција, Германија и Италија откако владата во Приштина објави дека го зголемува данокот на производите од Србија од 10 на 100 отсто, јавува дописничката на „Мета“ од Белград.

Владата на Косово ја усвои одлуката за зголемен данок за увоз на роба од Србија и БиХ од 10 на 100 отсто. Данокот од 10 отсто беше воведен пред две недели. Таа одлука ја осудија владите на Србија, БиХ, а ЕУ повика на почитување на Централноевропскиот договор за слободна трговија ЦЕФТА.

Вучиќ го повтори ставот дека дијалогот помеѓу Белград и Приштина нема да продолжи додека косовските власти не ја повлечат одлуката за данок.