Американскиот Врховен суд пресуди дека истополовите двојки ќе можат легално да стапат во брак во сите 50 сојузни држави на САД, со што бракот стана уставно право на сите што живеат во Америка.

Со историска одлука со пет наспроти четири гласа, претседателот Ентони Кенеди со мнозинството одлучи дека бракот е уставно право за сите.

Досега, хомосексуалните двојки можеа да стапат во брак во 36 од државите на САД, вклучувајќи ја и областа Колумбија, а сега и преостанатите 14 држави ќе мора да престанат да ги забрануваат истополовите бракови.

Претседателот на САД, Барак Обама, на својот твитер-профил објави:
„Денеска е голем чекор на нашиот пат кон еднаквоста. Отсега истополовите парови имаат право да стапат во брак, исто како и сите други“. На фејсбук-профилот, пак, објави фотографија со знамето со виножитото, со зборовите „Љубовта штотуку победи“.