Врховниот суд денеска на седница прифатил седум од вкупно осумте приговори поднесени од судии во Основниот суд Скопје 1, кои со новиот годишен распоред на в.д. претседателката на судот, Татјана Михајлова, беа прераспоредени од кривичниот во прекршочниот оддел, јавува „СДК“, повикувајќи се на судии од Врховниот суд.

Според судии во Врховниот суд, сега Михајлова ќе треба да прави нов распоред. Тие за порталот, сепак, рекле дека не можат да ги вратат прераспоредените судии на старите работни места и на предметите што претходно ги работеле, бидејќи тоа е во надлежност на претседателот, односно на в.д. претседателот на Основниот суд Скопје 1.

Приговорите на судиите биле прифатени бидејќи Михајлова ги распоредила без нивна согласност.