Училишниот одбор на делчевската гимназијата „Методи Митевски – Брицо“ синоќа не успеа да го реши проблемот со разрешувањето на претходниот директор и со назначувањето нов в.д. директор. Вработените во гимназијата, поради овој проблем, сè уште ја немаат примено септемвриската плата.

Училишниот одбор вчера ја завршил седницата без да постигне договор. Според Ванчо Новоселски, член на УО, дел од членовите не сакале да разговараат за оставката на в.д. директорката Билјана Петровска.

– Државниот просветен инспектор издаде решение со кое се бара во рок од три дена училишниот одбор да констатира дека в.д. директорката Петровска не ги исполнува условите за в.д. директор и да побара од градоначалникот во рок од осум дена да именува нов. Меѓутоа, претседателот на УО не сакаше да дискутираме за решението на инспекторатот. Делчевската гимназија останува единственото училиште во земјава што нема примено плата за септември – изјави Новоселски.

Државниот инспекторат претходно бара градоначалникот да ја разреши в.д. директорката Петровска бидејќи нема положен испит за директор.

Советот на Градот пред неколку месеци ја именуваше Петковска за в.д директор на гимназијата. По доаѓањето на функцијата, Петковска побарала ревизија за работењето на нејзиниот претходник, при што утврдила дека на одредени вработени незаконски им било исплаќана повисока плата. Според Петровска, тоа е причината за книговодствени проблеми поради кои не може да се исплати плата.

Петровска вчера ги суспендирала од работа благајникот и секретарот на училиштето, бидејќи давале отпор за примена на новите коефициенти за плата утврдени од Министерството за образование и наука и од СОНК.

– Неможноста да се подели платата на вработените за септември е поради проблеми создадени пред моето именување за вршителка на должноста директор, односно поради отпорот на благајникот и на секретарот да ги применат коефициентите за пресметка на плата утврдени од СОНК и од Министерството за образование и наука, поради што се суспендирани – изјави Петровска.

В.К.