Обврската на возачите и преку ден да ги управуваат своите возила со вклучени светла ќе остане да важи и со новиот Закон за безбедност во патниот сообраќај, кој е во собраниска процедура, откако беше прифатен амандманот на пратениците Нола Исмајлоска-Старова, Силвана Бонева, Андон Чибишев и Марија Ангелова, со кој се предлага да остане досегашното решение, пренесува „Нова ТВ“.

Доколку возачите на ја почитуваат оваа обврска и преку ден не возат со вклучени светла, предвидена е казна од 15 евра, а доколку светлата не им се вклучени навечер, следува казна од 35 евра и 15 негативни поени.

– Во сообраќај на пат, дење и ноќе, за време на управување со возилото, возачот на возилото задолжително треба да ги има вклучено најмалку соборените светла за осветлување на патот. Обврската не се однесува на возачите на запрежни возила и на велосипедиститен кога запрежното возило односно велосипедот го управуваат дење, освен во услови на намалена видливост – стои во предлог-законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.