Македонските армиски и полициски специјалци имале заедничка експертска обука со американските „Фоки“ – SEAL тимовите на Воената морнарица на САД, информираше Генералштабот на АРМ.

– Обуката се реализираше во периодот од 17 до 21.12.2018 година на полигоните во касарната „Илинден“, касарната „Ѓорче Петров“ и Армискиот Полигон „Криволак“. За време на обуката тимовите се запознаа со најновите тактики, техники и процедури од процесот на планирање, медицинската обука, реализацијата на снајперски задачи, борба во урбана средина итн. – информира АРМ.

На обуката учествувале тимови од составот на баталјонот за Специјални намени на АРМ – „Волци“, и полициските единици за брзо распоредување (ЕБР) и за специјални задачи (ЕСЗ-„Тигар“), заедно со инструкторски тим од морнаричките „Фоки“.

– Како круна на петдневната обука беше реализацијата на заедничка завршна вежба во која беа опфатени сите елементи од експертската обука – наведува АРМ.