Индонезискиот воен пилот и два цивили загинаа кога лесен борбен авион се урна на куќа на островот Јава.

Командантот на индонезиското воздухопловство, Агус Суприатна, изјави дека пилотот и механичарот, кој бил во авионот, скокнале пред авионот да падне. Механичарот се води како исчезнат, додека телото на пилотот е пронајдено на поле околу осум километри од местото каде што е пронајден неговиот падобран.

Маж и жена се повредени кога авионот удрил во нивната куќа и се хоспитализирани, потврди Суприатна.

Пилотот и механичарот полетале од базата Абдул Рахман Салех во авион тип „EMB 314 супер тукон“, за редовно одржување.

 

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>An army&#39;s plane crash on Malang city, Indonesia, hit houses and people. cc: <a href=”https://twitter.com/cnni”>@cnni</a> <a href=”https://twitter.com/BBCWorld”>@BBCWorld</a> <a href=”https://twitter.com/Reuters”>@Reuters</a> <a href=”https://t.co/pTPGxuionm”>pic.twitter.com/pTPGxuionm</a></p>&mdash; Arya Dega (@aryadega) <a href=”https://twitter.com/aryadega/status/697273751986044928″>February 10, 2016</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>